Jedálenský systém
Aplikácia systému IBIS/DB pre potreby automatizovaného objednávania a výdaja stravy
Základná charakteristika:
Hlavnou úlohou jedálenského systému je automatizovaná evidencia, objednávanie a odber jedál v závodnej jedálni resp. na vzdialených pracoviskách, čím sa nahradí doteraz používaný lístkový systém.
Moduly IBIS/DB:
Účtovníctvo, Financie, Majetok, Mzdy, Kontroling, Predaj, Sklad, Nákup, TPV, Výroba, VAD – Manažérsky IS
Jedálenský systém pokrýva tieto základné činnosti:
- je plne integrovaný do IS IBIS/DB
- môže pracovať ako samostatný jedálenský systém
- umožňuje objednávanie rôznych druhov stravy pomocou čipových bezkontaktných kariet
- umožňuje objednávanie stravy v prípade neprítomnosti spolupracovníkom
- vedie evidenciu výdaja množstva a druhu stravy
- zabezpečuje samostatné sledovanie obedov a večerí
- zabezpečuje kontrolu výdaja stravy na jednu čipovú kartu
- spracováva evidenciu o množstve stravy za zamestnanca s prenosom a spracovaním v mzdovom systéme
- spracováva platby za množstvo odobratej stravy (zostava alebo príkaz k úhrade)
- umožňuje zobrazenie informácie o objednávkach, množstve a druhu objednanej stravy priamo na displeji v stravovacom zariadení
Nová generácia snímačov na bezkontaktné čipové karty slúži pre všetky aplikácie dochádzkových, jedálenských, evidenčných a prístupových systémov. Medzi hlavné prednosti týchto snímačov patrí zber údajov v reálnom čase. Snímače sú úplne univerzálne, hardvérovo i softvérovo kompatibilné, preto je ich možné ľubovoľne stavebnicovo skladať do požadovaných systémov. Ďalšou prednosťou je ich jednoduchá montáž a možnosť prispôsobiť podľa individuálnych potrieb užívateľa.
Jedálenský systém pozostáva z troch základných zložiek:
1. Snímacie a zobrazovacie zariadenia – umožňujú prenos informácií z/do riadiaceho počítača a následne z/do jedálenského systému.
Pri jedálenskom systéme sa môžu využívať 3 druhy zariadení:
Priemyselné PC s dotykovým LCD: Výborné riešenie so všetkými výhodami dotykového LCD: jednoduché a rýchle objednávanie stravy, vždy aktuálne informácie: ponuka jedál, počet a druh objednanej stravy, ...
Objednávací snímač s klávesnicou: Slúži najmä na jednoduché objednávanie stravy. Zväčša sa používa spolu so zobrazovacím zariadením (monitor, LCD).
Jedálenský snímač s obojstranným displejom: Využíva sa priamo pri odbere stravy ako zobrazovací displej s informáciou o odoberanej strave.
2. Bezkontaktná čipová karta – umožňuje prenos informácií na konkrétnu osobu, v konkrétny deň a hodinu.
3. Riadiaci počítač – zberný počítač s riadiacim programom, na ktorý sú napojené jednotlivé snímacie zariadenia. Zároveň sprostredkováva spojenie s IBIS/DB.
Principiálne navrhované riešenie jedálenského systému: